El Clúster Foodservice del qual forma part SERHS Food, que reuneix un centenar d’empreses del sector de l’alimentació, ha presentat juntament amb el centre tecnològic Eurecat un pla de set mesures tecnològiques perquè les empreses del sector puguin incorporar-les a la cadena de valor i aconseguir així completar el procés de transformació digital i ser més competitives.

El projecte ha comptat amb el suport del departament d’Acció de la Generalitat de Catalunya i s’ha dut a terme en plena pandèmia, precisament perquè les mesures proposades contribueixin a la remuntada dels establiments de restauració, els més afectats per la crisi sanitària, i també per fer front als aspectes que romandran després de l’aixecament total de les mesures anti-Covid19 en la “nova normalitat”, com ara la consolidació de la compra online, el repartiment de menjar a domicili, l’augment del teletreball o les normatives de ventilació, aforament i distància de seguretat als establiments.

La primera de les set mesures proposades per Foodservice i Eurecat és la incorporació d’un software de predicció de la demanda, per poder fer una correcta planificació dels aprovisionaments, estocs i producció, a partir de l’històric de vendes per referència, per client i tenint en compte els comportaments estacionals, entre d’altres fonts.

En aquesta mateixa línia, el pla proposa altres mesures, com ara un software de planificació de la producció que permeti escurçar el temps de producció i millorar el rendiment i l’eficiència dels recursos necessaris (matèria prima, personal, processos, etc.), i un software per optimitzar les rutes de transport per expedició a través d’una metodologia de planificació amb algoritmes d’intel·ligència artificial.

També es proposa un recomanador d’ofertes personalitzades de producte a cada client per augmentar les vendes, a partir d’una solució tecnològica que caracteritza els clients, els segmenta i personalitza l’oferta, i també un recomanador de preus que gestiona de manera dinàmica i automàtica l’oferta i la demanda i el comportament de cada client davant el preu. A més, proposa un sistema analític per detectar potencials clients a partir d’Intel·ligència Artificial i analítica basada en macrodades (Big Data).

Finalment també es proposa una plataforma digital per coordinar la gestió i lliurament a domicili -el delivery- amb marca pròpia que podria tenir un abast metropolità (ciutat de Barcelona) o bé abast nacional d’arreu de Catalunya, i que seria conceptualitzada per Eurecat i desenvolupada per diferents empreses tecnològiques.

Aquestes mesures, pressupostades i amb calendari d’execució, es preveu que puguin tirar endavant els propers mesos i s’implementin aviat en diferents empreses de fabricació alimentària, distribuïdores, cadenes d’alimentació i establiments de restauració.

El director general de SERHS Food i president del Clúster Foodservice de Catalunya, Raimon Bagó, fa una crida a les empreses del sector a aprofitar les oportunitats que deixa la pandèmia i que ofereix la indústria 4.0. Bagó assegura que “cada vegada caldrà ser més àgils, ràpids i assertius en la presa de decisions i la seva implantació” i afegeix: “volem ajudar als nostres socis i al sector en aquest camí, perquè és la digitalització la que ens permet fer una bona selecció i tractament de les dades rellevants, monitoritzar-les i conèixer-les en temps real”.  

 

+ a www.serhsfood.com