1981: un nou edifici SERHS i un any convuls al món

El mes de gener d’aquell any, la SERHS adquiria un immoble emblemàtic, mentre la història deparava fets per al record col·lectiu

 

Ja fa 10 mesos que recorrem, post a post, instants de la història de la SERHS. En cadascun dels nostres Passejades per la Història de la corporació, ens endinsem en un capítol de la trajectòria d’una companyia que, des de fa més de 40, escriu part de la història empresarial del país. I, tanmateix, ens colem en fets rellevants de la història amb els que la SERHS, i la seva gent, convivien. Aquest mes, et proposem fer un salt en el temps, fins arribar a l’any 1981. I què passava el 1981? Doncs que la SERHS, entre d’altres coses, estrenava la seva Seu Central a Pineda de Mar, en la comarca del Maresme.

La Seu Central de SERHS es va adquirir el 22 de gener del 1981 i, després dels treballs necessaris d’adequació, s’inaugurava el 5 d’abril del mateix any, al carrer Garbí del municipi de Pineda de Mar. Pocs dies abans de la seva inauguració oficial, la nova Seu acolliria la seva primera Assemblea General de socis. Amb 1.705m2 , la –llavors- nova Seu Central de la Cooperativa es convertiria, any rere any, en part emblemàtica del paisatge urbà de la zona.

serhs productes i serveis hosteleria, distribucio, empreses

Però, què passava més enllà de la SERHS?

 

1981: Un any convuls al món

De ben segur que, si t’atures a pensar un moment en què passava l’any 1981 al món, una de les primeres coses que et pot venir al cap és el cop d’estat frustrat encapçalat pel tinent coronel de l’exèrcit Antonio Tejero. Però, sabies quina sessió se celebrava al Congrés dels Diputats en aquell moment? Doncs, ni més ni menys, que la segona votació d’investidura de Leopoldo Calvo Sotelo com a nou president del Govern, després de la dimissió d’Adolfo Suárez.

Aquell, va ser el mateix any en que el Banc Central de la Plaça Catalunya de Barcelona era objecte d’un espectacular assalt amb presa d’hostatges que era radiat i televisat en directe pels mitjans de comunicació de l’època. Era el 23 de maig i va suposar el segrest de més de 300 persones durant 37 interminables hores. Molt s’ha especulat des de llavors sobre els motius reals de l’atracament, però el que sí que ha està clar es que ha signat una de les cròniques socials més impactants de l’època.

serhs productes i serveis hosteleria, distribucio, empreses3

 

I, què passava a la resta del planeta? Doncs passava que s’informava dels primers casos del virus de la immunodeficiència humana, és a dir, de la SIDA. Una realitat que convivia amb grans avenços en el món del transport com va ser la posada en funcionament del primer tren d’alta velocitat (TGV) entre les ciutats franceses de París i Lió: va batre tots els rècords de velocitat al assolir els 380km/h! I també es donaven missions espacials com la que llançava els Estats Units posant en marxa la primera missió d’un transbordador espacial. Després vindrien 135 missions més entre els anys 1981 i 2011.

I, com diu el refrany, ‘Gira el món i torna al Born’. Fins a Pineda de Mar i la Seu Central de la SERHS, que encara ho és avui. Un Passeig per la Història d’una corporació com la SERHS que, malgrat les dificultats de cada moment, sempre tira i empeny endavant gràcies al seu esperit innovador i transformador i al compromís i treball de la seva gent.