Project Description

Estrès laboral? Aposteu pel Mindfulness

El cost econòmic de l’estrès a la feina a la Unió Europea és molt major del que imaginem.

 

Un dels factors psicosocials en que major afecta, en negatiu, a l’àmbit de la feina és l’estrès laboral. L’informe OSHA 2015, Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball, indica que l’estrès és el segon problema, més freqüent a nivell europeu, relacionat amb el treball amb una afectació d’almenys a un de cada cinc treballadors europeus.

L’estrès laboral té un impacte negatiu sobre la salut. Cal tenir en compte que es relacionen amb l’estrès els problemes cardiovasculars, del sistema immunològic, alguns trastorns d’alimentació i estats anímics com l’ansietat. A més, l’excés de consum d’estimulants, com cafè, o substàncies tòxiques com el tabac i l’alcohol, tenen una estreta relació amb l’estat emocional i psicològic al respecte.

Però, a més a més, l’economia també en pateix les conseqüències. La EU-OSHA calcula que l’estrès dels treballadors té un cost de 136.000 milions d’euros a l’any, és a dir, entre el 2,6% i el 3,8% del Producte Interior Brut (PIB) comunitari.

I, com ens pot ajudar el Mindfulness?

Tal i com explica la Birgit Heuts, directora de l’àrea Prevenció de Riscos Laborals de SERHS Serveis, i instructora en Mindfulness i nivell pràcticum Programa de Reducción del Estrés Basado en Mindfulness (MBRS), “les tècniques del Mindfulness estan basades a enfocar l’atenció al present a través d’un entrenament amb tècniques d’atenció a la respiració i, de forma progressiva, a enfocar l’atenció a les sensacions del cos, els pensaments, les emocions; arribant així a una acte-regulació de la conducta i mantenint un equilibri que afavoreix la gestió dels canvis”.

Birgit Heuts detalla que “portant l’atenció al present, es compensaria la tendència insana a reflexionar sobre fets passats desagradables o futurs de manera obsessiva”. La presa d’imatges del cervell (ressonàncies magnètiques), a través d’estudis basats en un programa de Mindfulness per reduir l’estrès, la pràctica habitual de les tècniques i meditacions basades en l’atenció plena actuen sobre el cervell, incrementant la densitat de matèria grisa en l’hipocamp, una regió amb forma de cavallet de mar directament vinculada a l’aprenentatge i la memòria”.

Segons a Heuts, “amb la pràctica de l’atenció plena es desenvolupa més consciència sobre els nostres factors estressants, les causes i conseqüències i busquen estratègies d’afrontament que ens permeten disminuir l’efecte nociu sobre la nostra salut. Desenvolupar una major acceptació de nosaltres mateixos i dels altres, i poder gestionar els canvis, ens permet arribar a uns nivells de resiliència que disminueix el sofriment que, en massa ocasions, s’experimenta quan hi ha una mala adaptació a les situacions adverses”.

 

En què consisteix el Programa MRBS i quins són els seus objectius?
El MBSR és un programa formatiu de caràcter psicoeducatiu, que s’imparteix en grup i que, segons estudis especialitzats, pot ser útil per a prevenir els factors psicosocials i, sobretot, per prevenir l’estrès laboral.
Els objectius d’aquest programa són:

  • Desenvolupar la consciència del moment present per prevenir l’estrès i millorar l’efectivitat personal.
  • Aprendre a relaxar la ment i el cos, desconnectant després d’una jornada de tensió.
  • Reconèixer el poder de les emocions i millorar la intel·ligència emocional, practicant-la regulació emocional.
  • Practicar la comunicació conscient, assertiva i no violenta en moments de crisi.
  • Millorar-la organització i la gestió del temps, assignant prioritats de forma conscient

La clau d’un Programa de Reducció de l’Estrès basat en el Mindfulness (MBRS) és buscar com gestionar internament les situacions desagradables provocades per factors externs, sobre els quals un mateix no té cap poder de canviar-los. Podem actuar sobre els nostres hàbits i aprendre a gestionar millor les nostres emocions per canviar la nostra actitud davant la vida.