Project Description

La SERHS amb música de Joaquim Soms i Janer

Diferents intèrprets i grups musicals han interpretat l’himne de la corporació

 

Corria l’any 1987 quan, en un viatge de Fi de Temporada de la SERHS al Brasil, Ramon Bagó va encarregar al mestre i compositor de Pineda de Mar, Joaquim Soms i Janer, la composició d’una sardana. En Soms va acceptar l’encàrrec, del llavors president de la SERHS, i va composar la sardana ‘Junts amb la SERHS’, amb lletra del professor i escriptor sarrianenc Narcís Ramió i Diumenge, que amb els anys va esdevenir l’himne de la corporació. La nostra ‘Passejada per la història’ d’avui s’endinsa en aquest curiós capítol de la SERHS que enguany complia 30 anys!

 

La sardana ‘Junts amb la SERHS’ es va estrenar el 29 d’abril de 1988, en motiu de la celebració de la XII Nit del Cooperativisme a l’Hotel Oasis de Lloret de Mar. El debut va anar acompanyat de l’orquestra La Principal de la Bisbal i del soci i tenor Josep Cordón i Soler. Des del seu debut, i fins els nostres dia, la lletra de la Sardana de la SERHS fa referència a l’acolliment, a l’hospitalitat i a diferents  actius del que, en alguna ocasió, s’ha anomenat el ‘nostre producte turístic’.

 

Joaquim Soms i Narcís Ramió van posar música i lletra a Junts amb la SERHS

 

D’ençà llavors, l’himne ha estat interpretat al llarg dels anys com a cloenda dels actes més importants i emblemàtics de la SERHS, com la Nit de la SERHS, i li han posat veu intèrprets com Albert Deprius, Pere Gual, Rosa Brunet, Glòria López i Carme Concuerta; així com La Polifònica de Calella, l’Orfeó Català i la Coral Sant Jordi. La Vella Dixiland i la Cobla Ciutat de Calella han estat, juntament amb La Principal de la Bisbal, els grups encarregats de fer-la sonar.

 

Algunes curiositats sobre en Joaquim Soms

A Soms, que va iniciar els estudis de solfeig i piano a l’Acadèmia Salom de Calella, li va tocar viure i patir de prop la Guerra Civil. Va ser enmig del conflicte quan va escriure diverses sardanes, mentre era al front del centre, a les posicions del nord de Guadalajara on va escriure ‘Maria de Pineda’ per recordar la seva promesa. Pertanyia a la 33 divisió del IV Cos d’Exèrcit.

Però la seva producció començava una mica abans de tot allò. Amb només 17 anys, va compondre la seva primera sardana que va titular ‘Idil.li pastoril’.

Una de les sardanes que Soms va escriure durant la Guerra Civil, li va costar més d’un any de presó després d’aquesta.

En acabar el conflicte, Joaquim Soms va continuar component sardanes, amb una producció que es va elevar a més de tres-centes obres.

 

 

La lletra de ‘Junts amb la SERHS’ explica que…

Junt i amb l’ ànim als cors,

Tots, a un sol crit,

donem vida a una Entitat

que ens assaona el camí.

Prop, arran del nostre mar,

Maresme estimat,,

és vida la llar

que jorn a jorn,

agermanats, farem més gran: La Serhs.

Temps, fa anys, uns precursors

amb gran esperit,

formaren una sardana

ferma trobada d’ amics…

Sol i el nostre bell país,

Catalunya al cor,

feren possible

que el turisme

sigui la nostra il·lusió cabdal!

És la nostra terra catalana

la que s’ ofereix al viatger:

sol, blau mar, paisatge i esperit que agermana

tradició, cultura i cortesia al foraster.

És l’ aimada terra catalana

la que frueixen els viatgers:

homes i dones de noble parla forana,

vers amics, mai estrangers…

 

Benvinguts sigueu al clar país,

ben trobats al nostre paradís;

que si el món ha de guanyar la pau,

el turisme n’ és la peça clau…

 

Amb coratge “La Serhs”